Etapp 2. Duved-Gäddede 247 km

2e juli till 12e juli 2012

”Tappade sugen nånstans i nån av alla jävla pister.” Utdrag ur loggboken första dagen efter att vi lämnat Duved. Som ni kanske förstår var vi inte överlyckliga över sträckan. Det blev dock bättre för när vi väl kom upp på Åreskutans västra sida så sken solen och vyerna var vackra. Än bättre blev det dagen därpå för då besökte vi Huså Herrgård med mineral- & gruvmuseum på tomten. Ett trevligt besöksmål om ni är i trakterna.

Sträckan Duved-Gäddede innehöll mycket vägtraskande (man måste ju på något vis runda Kallsjön) och dessutom valde vi bort några surmarker & svart, ev obefintlig stig till förmån för grus- eller asfaltsväg. Ett tips om du mot förmodan skulle välja och vandra en hel del på väg så välj en något mjukare känga. Det sliter rätt hårt på fötterna nämligen. Ett annat tips är att slå ihjäl lite tid med olika namnlekar, stad/land/landskapslekar, djurlekar, Så ska det låta-variant eller lösa livets stora gåta. Det blir som sagt lite tradigt att gå väg länge, länge, länge.

Passerade många roliga, lustiga & trevliga besöksmål på vägen dock: en miljadärs golfbana mitt ute i ingenstans, Önrunn, Ewas pensionat i Bakvattnet, loppis & våffelstuga i Häggsjövik, bra fiskestugor i Rötviken, fäbodvallen i Myrsbodarna och Hällingsåfallet. Allt detta i världens mest brunbjörnstätaste område. Det ni! Ska ni välja något av dessa utflyktsmål så välj Hällingsåfallet. Coolt, magiskt & vackert.

Välj dock inte den svartmarkerade stigen från Munsvattnet till Hällingsåfallet. Tyvärr är det väl så illa att den är det enda alternativet, i vilket fall om du kommer från Vinklumpen. Vi irrade bort oss, fick gå kompassgång tills vi kom ut på stigen igen. Förmodligen inte ens den stigen vi började på. Sammalika är det upp på Vinklumpen, med andra ord några obefintliga stigar och mycket fyrhjulingsspår. Väl framme i Gäddede så är det Gäddede Camping och Turistbyrån med dess Naturum som gäller. Trevligt värre på båda ställen avseende personal, interiör och sällskap.

Matlagning vid Digernäset. Woollitepyjamas på.

Fäbodvallen i Myrsbodarna
Skräptanterna på fjället
Hällingsåfallet

Gunillas stavtrix
Turens godaste tallrik: grillbiff på Gäddede Camping
En av turens godaste frystorkade rätter: Chili con carne från Real Turmat

2 kommentarer

  1. […] till Lobbersjön, i Kotagens  så den delen borde vara relativt lättnavigerad. Det är däremot inte etappen vidare till Hällingsåfallet, men med hjälp av karta och kompass borde det inte vara helt […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s