Komosse och en dejlig vildmarksled

Ja, som sagt, det där med att blogga är ju absolut inte det vi gör bäst eller mest men så här närmare ett år sedan förra inlägget tyckte vi det var dags igen. Numer har vi båda två lämnat Kalmar till förmån för Vätterns strand (Grattis Huskvarna!) vilket innebär ett helt gäng med nya naturpärlor att upptäcka. Ett helt gäng med obesökta vindskydd också för den delen. Vilket bådar för en himlans massa uteaw (uteafterwork) i framtiden. Gött som en göttapa, med andra ord.

I helgen tog vi oss an Komosse. I lite duggregn och blåst. Perfekt väder för en dagstur! Komosse ligger på gränsen mellan Jönköping och Västra Götalands län, ca 35 minuters bilfärd från Huskvarna eller 25 min från Ulricehamn. En rejäl parkeringsplats finnes vid Mörkö, på vägen mellan Mulseryd och Köttkulla (härligt namn för övrigt). Från den går Björnöleden direkt ut på mossen och slingrar sig 5 km runt, nästan uteslutande på spångad led.

På ungefär halva vägen ligger det en rejält fin lägerplats med vindskydd, grillplats, vattentillgång och har du tält med så finns det många platta ställen att slå upp det på. Har du aldrig varit här så är det verkligen dags! En riktig pärla, är vad Komosse är. Vi kommer göra fler besök hit, både för vinterturande (för snön kommer väl?) och till våren. En extremt tråkig film om du vill få dig en glimt av vindskyddsplatsen finnes här.

På vägen hem tog vi ”genvägen” via Årås. Här hade Lilltanten surfat fram att det fanns en rundslingor på både 4 och 8,5 km. Vildmarksleden, närmare bestämt. En lättvandrad led som tar dig genom allt från blöt mosse till gammalt odlingslandskap. Kölingareds Byalag ska ha en stor eloge för underhållet av leden. Dessutom anar vi att det är ett gäng med informationsstinna medlemmar i det där byalaget för det var inte snålt med informationsskyltar á la kuriosa längs med leden. Vajert!

Årås Kvarn är för övrigt ett STF vandrarhem så har du lust att njuta lite extra av omgivningarna så finns det chans till det, även för dig som inte vill sova utomhus. Vi tänker att ett besök på Vildmarksleden och Årås Kvarn borde vara perfekt sommartid med all grönska och att du då dessutom kan ta dig ett dopp i Jogen som ligger precis intill. Men rätt najs nu också faktiskt. Alltså leden, badet skippade vi.

Ett stenkast, kanske 200-300 meter från parkeringen finns det ett fint vindskydd som erbjuder både sitt- och liggplats. Och även en rejälare eldstad. Och det där med bilburna vindskydd är ju inte så dumt om du är sugen på en uteaw och inte orkar bära med dig veden så långt…

IMG_3500

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s