Reserverat & serverat i reservatet 5-7

Vi bestämde ju för ett bra tag sedan att vi skulle besöka samtliga naturreservat i länet och att det skulle bli något serverat i dem också. Eller förlåt, samtliga reservat i Kalmar kommun förstås, hade tagit fasligt långt tid annars. I vilket fall en rätt bra metod att upptäcka sitt närområde tyckte vi. Dessutom fick vi ju äta något samtidigt och det gillar vi tanter! Tror nog att vi försökte, om än inte så övertygande eller rättare sagt rätt otydligt, göra ”Reserverat & serverat i reservatet” till en rikstäckande grön våg. Vi menar, vem som helst förstår väl att de här raderna i början av ett blogginlägg är en uppmaning: ”Jaha, då var det andra reservatet ut för oss. Någon annan som hakat på i sitt egna närområde kanske? Nähä, inte det. Vore ju rätt dejligt annars.”

img_1081
Stadsnära reservat denna vända. 
Så här in på sena höstkanten eller kanske snarare tidiga vintern, kom vi på att vi hade några reservat kvar att avverka i Kalmar län. Då de kvarvarande reservaten var rätt små och låg nästan i anslutning till varandra klämde vi tre på en och samma dag: Prästgårdsängen, Fröstorp och Vinterbo.

Prästgårdsängen ligger stadsnära som tjyven, precis i utkanten av Ljungbyholm. Är pyttelitet men vackert i sin enkelhet med vatten, vildapel och stora ekar. Ett perfekt reservat för en picknick ! Besöks nog med fördel på våren eller sommaren, som för övrigt gäller Vinterbo också, eftersom de domineras av lövskog.

 

img_1080
Feteek i reservatet och selfiepinnen får jobba hårt.
Fröstorp naturreservat ligger utanför Vassmolösa och även att det också är rätt litet så finns det en himlans massa stigar kors och tvärs. Skulle nog vilja säga att det är ett perfekt område att lufsa runt i, både med kängor eller med löparpjukken. Härlig tallskog & mjukt underlag uppe på Nybroåsen. Intressant för både vandraren, löparen och geologen med andra ord.

Vinterbo  var sista reservatet ut och här snackar vi fornlämningar och en rejäl bokskog. Lite knöligare att ta sig till och om vi ska vara helt ärliga så kanske du inte blir superbesviken om du missar detta reservat, om du inte är helsåld på gamla husrester det vill säga. Ligger 5 km nordväst om Halltorp samhälle söder om Kalmar. Ska du ändå besöka det så välj absolut vår eller sommar, det är en order!

Jaha, tänker kanske ni, det där med maten då? Bara en massa tråkiga bilder från reservat och ett evigt uppvisande av den där selfiepinnen men inte en endaste matbild! Och vi får nog allt göra en besvikna denna vända. En punka på bilen gjorde att vi varken hann bli serverade i reserverat eller besöka det sista naturreservatet vi hade på listan. Mest trist för oss för vi hade ett redigt skrovmål på agendan: Bullens pilsnerkorv* och den sista påsen med Amerikatmos. Men hen som spar, hen har kvar! img_1220

*Bullens pilsnerkorv är för övrigt bland det bästa att ta med sig ut på dagsturen.

2 kommentarer

  1. Jaha, va kul att besöka alla naturreservat i Kalmar län!!
    Då har ni att göra ett bra tag framåt. Det finns nästan 200 stycken.
    Antar (kanske) utmaningen
    Ha det så trevligt

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s