Kan själv. Beef Jerky.

Jo, men hörni, det här med att skicka ut ett inlägg från bloggen i vilket fall en gång i veckan gick ju finfint. Vi kanske ska omvärdera och istället säga en gång i månaden;-) Å andra sidan så kan vi, och vi antar fler med oss, bli så fasligt trötta på folk som bloggar i tid och otid när de inte har något att säga. Så vi säger väl så här: har vi något att säga så hör vi av oss!

Å nu har vi faktiskt något att förtälja. För första gången har vi, eller egentligen Lilltanten, aka Kajsa, gjort sin alldeles egna Beef Jerky. Och den blev rätt god dessutom. Yum!img_1068

Kanske inte ser så möe ut för världen men som med så mycket annat kan skenet bedra. Smaken påminner lite om kalops/glögg/whisky och det ska bli en sann fröjd att frifräsa lite med kryddningen nästa gång. Konsistensen blev nästan optimal så bredd, längd och tjocklek behålls till nästa gång det är dags. Har du inte provat att göra Beef Jerky själv så är det hög tid. Perfekt snacks att ha med på turen, billigare att göra än det du kan köpa i affären och framförallt så är det rätt kul också. Tar lite tid men det är det värt. För gott blev det!

Delar med oss av Gary Petersons recept till er alla så kan ni få hissa eller dissa. Gary är för övrigt en kär gammal Amerikat-vän som säljer finfina dunsäckar av bästaste kvalisort, dvs Western Mountaineering. Håll till godo! img_1099

Körde på 4 mm tjocka skivor och efter att de legat i marinaden (ca 22 h) skars skivorna i 3-4 långa remsor. Gary hävdar att det tar 4 h, vi hävdar att han ljuger. Körde nog köttet i 6 timmar iaf och då var det absolut inte stenhårt. Men som Gary även säger; beror kanske lite på vilken ugn du har. Orkade inte leta runt bland affärerna efter rökspån, annars kan det nog vara ett väl så gott alternativ att ha med i ugnen, liggandes på ”dropplåten”. I de bästa av världar hade vi ju velat äga en rök men det får vi ta en annan gång. Nästa gång får det bli rökspån för oss i vilket fall. Alltid något.

Hittade ingen Aromatic Bitter i affären (är det någon som vet vad det är?) och hade heller inte tid att flänga bort till Bolaget så uteslöt den förra & körde whiskyessens istället för bourbon. Kanske heller inte helt höll oss till de angivna måtten och adderade även lite sweet chilisås. Tilläggas ska att vi endast använde 1 kg kött (nötinnanlår) men tyckte att det snarare blev perfekt mängd marinad än för mycket. Med andra ord: kör du på 2 kg kött kan du nog spä på lite. Använde som synes diskhon till hjälp när köttet skulle hängas upp på gallret, det var rätt smart. Ett litet stalltips.

Kör i vind för tusan!

img_1041
Färdigmarinerat & klart

img_1042

img_1043img_1051

img_1052
Första provsmakningen blev ju såklart i vindskyddet. Som sagt: YUM!

 

 

2 kommentarer

  1. Tack för tipset, detta ska provas inför kommande turer! Med ”Aromatic bitter” menar han troligtvis typ Angostura bitter eller liknande, finns på systembolaget då den är alkoholhaltig.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s