Borta bra men hemma bäst? 

Tack Oregon! Du har fasiken bjudit oss på mer än vad vi hade vågat hoppas på. När vi kollat kartan så har du mest bestått av stora, ljusgröna fält, dvs skog, men oj vad du stundtals har varit vacker. Och dessutom så har du ibland påmint oss lite om trakterna hemomkring; granskog med vindfällor, små skogstjärnar, linneor & sandiga leder i tallskog. Å för två småländska tanter som vi är det mer än nog! Tror tom att vi någon dag gick och trallade ”på lingonröda tuvor och på villande mo…”;-)
Ja, är någon sugen på att vandra i USA och inte vill ha så himlans möe upp & ner samt välskötta leder så är Oregon ett hett tips. Dessutom verkar det vara en himlans massa vandringsgalna typer här och alla människor är ”very hiker friendly”. Det där som Paul Hogan sa om att Oregon hade fastnat ett antal tiotal år bak i tiden verkar inte stämma det minsta. Nä, vi har verkligen diggat Oregon i det stora hela. Givetvis inte varenda minut, varenda timme om dagen. Men som sagt, i det stora hela. Varje dag har slutat på plus och det är najs! 

Dessutom så har det varit en himlans massa trevliga happenings längs med leden. Vi har tex fått äta middag med 200 ungdomar på ett typiskt amerikanskt sommarläger, ätit turens godaste frukostbuffé på Timberline Lodge och passerat otalt med vackra vattenfall på alternativrutterna Ramona Falls & Eagle Creek Trail.

Fullt ös i matsalen på Big Lake Youth Camp. Musik, skratt & prat. Om vartannat.
Lugnare i lodgen på Timberline Lodge. Fortfarande skidsäsong på Mount Hood så var en å annan pjäxbärare i omlopp.

Timberline Lodge var ett riktigt mäktigt bygge. Bildgoogla för tjyven! Dessutom med i The Shining, bara det är ju koolt!
Stortanten blev rätt liten å fjuttig bredvid Tunnel Falls.
Punch Bowls Falls. Fast utan själva fallet då men skålen & hela kanjonen var väldigt vacker.
Lite regnskogsvarning på Eagle Creek Trail. Lummigt så det stod härliga till.

Ramona Falls å ett gäng med vandrare som inte kunde läsa skyltar…

De senaste två veckorna har vi hämtat ut våra matpaket med tätare mellanrum än tidigare, närmare bestämt var fjärde dag istället för var sjunde till åttonde. Delvis för att vi vill bära lite lättare men även för att det ändå är rätt trevligt när det händer lite under vandringen. (Miss)förstå oss rätt, vi gillar att vandra å det är vackert & kul för det mesta, men precis som med allt annat måste även vi ta en paus eller få ett avbrott i vandringsvardagen. En paketupphämtning på ett ungdomsläger blir då perfekt! 

En annan grej som kan vara perfekt när milsen är långa är våra små tankenötter. Senaste dagarna har vi kört mycket på; ”om du var tvungen att vandra PCT igen, tillsammans med tre kända personer, vilka skulle du välja?” Stortantens svenska sportupplaga blev Torgny Mogren (för er födda senare än 1985: han är en gammal längdskidåkare), Anja Pärsson & Zlatan. Intressant kombo! 

Dessutom har vi tagit jääääättemååååånga blåbärspauser också. De där blåa små bären är överallt och smakar oftast ljuvligt. Inte som hemma men nästintill. Och det där med att allt är större i USA, det stämmer. For sure! 

I Amerikat går det plocka blåbär utan att få ryggbesvär. Väldigt behändigt får vi säga…
…å ibland än behändigare. Citat Lilltanten: Gunilla, jag kan äta blåbär medan jag bajsar! Slutcitat

Oregon tog oss 21 dagar att traska och imorgon (vår tidsräkning) ger vi oss in i Washington. Sista delstaten på turen. Gött som en göttapa men oj, vad tiden rullar på snabbt! 

Något som dessvärre rullat på lite sämre de senaste dagarna är Lilltantens knä & Stortantens asasketafeta blåsa på ena hälen. Vi måste ju erkänna att vi haft rejält tur med våra kroppar (eller så är det erfarenheten & hullet som bidragit) så båda dessa åkommor kom lite som ett oväntat brev på posten. Dessutom på en och samma gång. Lilltantens släng av löparknäsyndrom botas nu med voltaren, stretch & massage. Allt enligt instruktioner från vår egna Värmlandsnaprapat och eftersom Stortanten även är massör har det knådats hejvilt i tältet, både morgon och kväll. Och som vi brukar säga; it ain’t over until the fat ladies sing…

Eftersom vi vägrar att avsluta ett inlägg med lite halvtrista grejer så bjuder vi här på en Oregonkavalkad. Bara vackert, bara roligt & bara njutningsfullt. Bis später! 

Tält & Mount Jefferson, behöver väl inte broderas ut mer.
Blomstrande ängar kring Mt Jefferson. Röda blomman heter för övrigt Indian paintbrush.

South Matthieu Lake, kanske Oregons vackraste vattenhål.
Passerade genom lavafält under fyra-fem miles. Jobbigt för fötterna men vackert på sitt egna svartbruna vis.
Har passerat både South, Middle & North Sister. Här var det den södra systern som fick vår uppmärksamhet.
Soluppgång vid Crater Lake.
Än ligger det lite snö kvar & borta på Mt Hood rätt möe. Ollalie Butte heter den något lägre knölen i förgrunden.
Sandig led i vacker tallskog på Oregon Skyline Trail.

12 kommentarer

 1. Fantastiskt spännande att läsa om era äventyr längs leden. Är verkligen imponerad av er insats/inställning! Så vackert hela vägen på helt olika sätt för både er (och oss)
  Ser nu fram emot att se bilder från när ni sammanstrålar med Pam och Paul I Kaperick någonstans på leden😀

  Gillad av 1 person

 2. Wooaaaw, vilka bilder från Oregon. Är själv från Småland och som ni skriver så påminner det en del om hemma, men så klar med ”extra allt”. Verkar ju ha lite ”både och”, samt att allt ser ut att vara ett par storlekar större om man säger så. Grymt häftig sak ni genomför, imponerad och avundsjuk på samma gång. Jag har en stark fundering på att börja med att vandra en delmängd av PCT nästa år, för att känna på det. Skulle vara kul att veta vilken del ni rekommenderar :-). Just nu lockar ju Oregon kan jag säga…
  Tack för att ni delar med er av er upplevelse!

  Gillad av 1 person

  • Oj, du, nu tryckte du på rätt knapp. Helt klart rätt att pröva på PCT i sektioner. Då kan du ta leden vid rätt tidpunkt så du får det göttigaste av det göttigaste. Oregon är riktigt trevligt, norra delen snäppet bättre än den södra. Hur länge har du tänkt att vandra? Sträckan mellan Sierra City å South Lake Tahoe eller ner till Sonora Pass i Kalifornien är också väldigt vacker å trivsam, likaså Tuolumne Meadows till trakterna kring Mt Whitney i High Sierra. John Muir Trail är ju alltid ett förslag (Yosemite Valley till Mt Whitney) och är vacker rakt genom. Möe upp å ner å en del rätt branta partier. Mkt folk på den delen så är du folkskygg kanske det inte är bästa alternativet;-).
   Vi har ju Washington kvar också så vi kanske återkommer med fler tips. Håll till godo så länge iaf. Å du, go’ tur!

   Gilla

   • Tackar tackar ! Tänker mig ca 2-3 veckor i prova-på-tid, lite borde man väl hinna med då, även om man inte håller er hastighet 🙂 Vill nog ha hyfsat lätt vandring, dvs inte bara upp och ner, min tanke är ju att det ska ge ännu mer mersmak. Mycket tacksam om ni kan återkomma med tips om en bra 2-3 veckorstur längre fram förstås, Spontant gillar jag mest det ni nu visar från Oregon, smålänning som jag är, så vet ni vad jag är ute efter.
    Och igen, fasiken va fräcka ni är!! Vanligtvis är det ju ”mycket snack o lite verkstad”, men tydliggör det omvända och det är såå härligt att se. Älskar er!

    Gilla

   • Bra val! Jag skulle nog välja kulturspåret med Lars Lerin, Malena Ernman och Herman Lindqvist. Egentligen vore det ju kul med Filharmonikerna men det verkar ju superjobbigt att traska runt med en hel orkester, så det går bort.

    Gillad av 1 person

   • Vi hade faktiskt utmaningen med att gå med tre musiker/artister som ständigt skulle köra sina egna låtar. Den var lite knivig faktiskt😉

    Gilla

 3. Vad härligt att se att ni gillade Oregon!! Själv gammal student på Universtity Of Oregeon och var tillbaka och hälsade på i min älskade delstat nu i augusti. Bend och Sisters hör till man absoluta favoriter. Ni är verkligen inspirerande!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s