Maps & apps

Vi lovade ju att återkomma om det här med karta & kompass å sånt där annat snajsigt. Och vi är faktiskt tanter som håller sitt ord, so here we go! Å ni som tycker det är trist med navigering kan sonika hoppa över de första styckena och endast kolla in lite bilder.
Tror det eller ej men vi har faktiskt inte med en enda papperskarta i ryggan. Trist egentligen eftersom vi fullkomligt älskar kartor och kan spendera rätt möe tid med att titta, fundera, längta och planera framför kartorna. Men nu är det ju 2016 och allt är så annorlunda här i Amerikat så vi kör digitalt. Som fasiken! Dessutom sparar vi ju en en del på miljön eftersom det typ var 1000 kartblad att skriva ut inför hela turen. Å tror knappt vi överdriver där. 

I huvudsak använder vi oss av tre saker: Halfmile app, Guthooks app och halfmile-kartor som vi sparat ner på våra telefoner. En hederlig kompass har vi också med men den har vi endast haft uppe ett fåtal gånger, närmare bestämt två. 

Halfmileappen i ”by trail”-läge. Vi ser ungefär vad som komma skall.
Halfmileappen i ”where am I”-läge. GPS-funktion så vi vet var fasiken vi är.

I södra Kalifornien kunde nog även Lilltantens mamma hitta vägen (förlåt Annika, men du har faktiskt inte så bra lokalsinne) då leden var välmarkerad & vältrampad. Nu när vi tågat över en del snö här i norra delarna har halfmile-appen varit rätt najs att ha. Många gånger har leden varit övertäckt med flera meter snö och har det då inte funnits några fotsteg att följa har vi helt enkelt fått förlita oss på appen, vilket har funkat finfint.

Som sagt, möe snö över leden på sina ställen…
…å här oxå.
Lilltanten är oftast förstenavigatör å har precis letat sig över Castle Pass.

I Guthooksappen finns det lite annat kul & matnyttigt att hämta. Däri går det även att lämna kommentarer, tex om ett vattendrag är uttorkat eller vad det kostar att bo på ett visst ställe eller om maten är god på ett annat. Den har vi mest använt när det gäller möjliga vattendrag & tältplatser, faciliteterna på varje depåställe samt för ledens topografi. Utöver detta tittar vi givetvis dagligen på de nedladdade kartorna men kartsnittet är rätt kass så det går tyvärr inte att se så mycket utöver var leden går. 

Tack vare Guthooks såg vi att det fanns ett McD i South Lake Tahoe där vi befinner oss nu. Gick vi dit idag? Hell yeah!
Lite höjdkurvor över leden kan vi oxå hitta i Guthooks. Går att zooma in till minsta molekyl.

Visst, vi är fullt medvetna om att det är en risk att förlita sig helt på det digitala, så det behöver inte eventuella Viktig-Pettrar påminna oss om;-). Men som vi oftast säger; so far so good! 

I övrigt så mår vi fortfarande finfint. Vi har ökat matintaget och försöker nu proviantera var 6e dag istället för var 9e. Äter som aldrig förr känns det som. Och vi tycker ju om mat så det går finfint på den fronten också. 

Ironlady som tampats med oss den senaste veckan har bestämt sig för att vänta med High Sierras då hon inte känner sig bekväm med snön. Så nu är vi tillbaka till de lyckliga tu/det strävsamma paret/the Swedish Express. Imorgon lördag lämnar vi storstan för att på allvar ta oss an rejäla höjdmetrar i High Sierras. Känns som vi har gjort det perfekta valet med att hoppa på leden och gå söderut. Snön smälter fort enligt rapporter både från DLÄ och hikers på leden (varierar dock oerhört beroende på vilken typ av hiker vi möter), vattendragen är höga men doable och vi har redan fått lite känning av snön så vi har ett hum om vad som komma skall. Förhoppningsvis blir det också ett & annat björnspan. Bis später! 

SPOTen är givetvis med. Ni kan följa med oss på kartan via spot-länken här på bloggen.
Snajsig tältnatt i minusgrader vid Lake Aloha. Inte så möe Hawaiivärme över det. Oerhört vackert dock.
Efter en asasketablåsig & kall dag (några minusgrader m vindeffekten) tog vi natt i Benson Hut. Lilltantens gamla scoutkunskaper i att göra upp eld med små medel kom väl till pass.
Leden slingrar sig en bra sträcka längs med Echo Lakes. Ett litet semesterparadis får vi nog allt säga.
Möe blåst, kyliga grader och pudersnö gjorde att nästintill hela klädesarsenalen fick bäras. Lite Michelingubbevarning på det.
På platåerna är det oftast snöfritt & finfin led. Och utsikt!
Lake Aloha i morgonskrud.
Har passerat ett helt gäng med fjällsjöar den senaste veckan. Här ännu en vacker sådan som vi inte kommer ihåg namnet på.

9 kommentarer

 1. Oj! Vandrar ni nakna!!! Så känner jag mej utan en papperskarta i näven eller lättåtkomlig i böxefickan… Fast 1000 blad, det går ju inte att släpa omkring på! Och jag ska erkänna att på gamla dar har öven jag börjat utnyttja modern teknik på vandringar. Fast bara som komplement till papperskartor.
  Fina bilder, förresten, kul att följa er! Inspirerar till utrikes upptäcktsfärder!

  Gillad av 1 person

 2. Fina bilder och spännande läsning!😀 Känns som man inte behöver oroa sig för er ni är ju både rutinerade och bra på ny teknik, men hur är det med kroppen? Har ni ont någonstans?

  Gillad av 1 person

  • Inga stora krämpor här, ta i trä. Lite ömma är vi ju emellanåt (mest i tårna) men i det stora hela mår vi kanon. Kunde nog knappt ha det bättre! Dessutom har vi precis fyllt på med skräpmat på McD😉

   Gilla

 3. När vi passerade echo og aloha lake var det i topp myggsäsong, verkar kanske som att ni har en annan upplevelse. 😊👍 stå på!!!!

  Gillad av 1 person

 4. Kul att höra hur ni hittar! Som gammal kart-nörd är detta spännande. En stilla undran; har ni tillgång till uppdatering hela tiden? Tänker att ni passerar genom rätt öde partier emellanåt. Ser dock häftigt vackert ut! Har ägnat kvällen åt att ta mig runt Kungsholmen i kajak. Finfin kvällssol och skönt i vattnet.

  Gillad av 1 person

  • Riktigt dålig mottagning den närmsta månaden. Lyckades hitta ett fönster med lite mottagning idag. Men vackert, det är det. Mest hela tiden.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s