Reserverat & serverat i reservatet

För någon vecka sedan satt Lilltanten, aka Kajsa, i bilen hem från Stockholm med DLÄ och passagerarsurfade lite. En utav de bästa grejerna du kan göra som passagerare faktiskt. Efter ett tag började vi småtjöta om naturreservat (har glömt varför) och Herr Internet berättade att det fanns 10 dito i Kalmar kommun. Antalet googlades fram även för Öland; 82 stycken naturreservat! Helt galet!

Då och där föddes ”Reserverat & serverat i reservatet”. 10 reservat, 10 måltider, 10 kvällar. Alltså en måltid och kväll för varje reservat. Ja, ni hajar va? Ett litet enkelt och smidigt sätt att utforska våra hemtrakter samtidigt som vi får mat i magen. Och som vanligt tyckte vi ju att vår idé var genialisk så idag slog vi till och startade upp. Första reservatet ut: Svinö.

Svinö naturreservat

I och med att Stortanten bor granne med Svinö så har vi både gått, sprungit, badat och ätit i reservatet tidigare (och ja, även druckit vin) så vi är rätt hemmastadda i omgivningen. Men lika dejligt & vackert ändå! Svinö ligger precis vid foten av Ölandsbron och varenda Kalmarit har nog besökt platsen någon gång. Det ligger endast ett stenkast från innerstan och du får både hav, lite skog (ja, så gott det går här vid kusten), fina stigar, vass, frigående får & gratiscampare under sommarhalvåret, utsiktsplats för Ölandsbron, hundbad, grillplats, timrat vindskydd, kulturhistoria und so weiter, und so weiter

Svinö naturreservat

Svinö naturreservat

Svinö skans

Trots att inte reservatet var någon nyhet så var maten i vilket fall det. Testade två mjukkonserver från Forestia, ett varumärke som med största sannolikhet dyker upp lite varstans till våren. Inga tillsatser, inga färgämnen och maten ser ut som mat, inte en röra. Etiskt, estetiskt och Espania!  Chicken Madras och Risotto med lax & svamp blev serverat ikväll.Forestia

Precis som med mjukkonserverna från Outmeals finns möjligheten att använda en ”self-heating pouch”, dvs maten kan värmas upp utan att du behöver tända upp ditt kök. Smidigt värre! Och det var faktiskt rätt coolt när vi hällde på vattnet och det efter en kortis bara började koka i påsen. Magnesium, en gnutta järn, salt och vatten står för den kemiska reaktionen. Häll på vatten, lägg påsen på marken, vänta 12 min. Voilá!

Forestia

Forestia

Forestia
I vänta på något gott…

Som vi tidigare nämnt är mjukkonserver ett ypperligt alternativ att ha med på kortare turer såsom över dagen eller helgen. Vill du inte köra med värmereaktorn så går det alldeles utmärkt att värma maten i vattenbad eller i kastrull.

Och nu till det viktiga: hur smakade de då? Chicken Madras var en riktig hit! Var mycket smakrik, luktade gott, bra konsistens, såg god ut och hade stora finfina kycklingbitar. En utav de bättre mjukkonserverna på länge faktiskt. Får 4,5 tanter av 5 möjliga. Forestia Chicken Madras

Forestia tasting

Vi var inte lika förtjusta i Risotton med lax och svamp dock. Rätt trist färg, vilket det i och för sig rätt ofta kan bli på många friluftsrätter, alldeles för stora svampbitar vilket gjorde att dess konsistens blev lite konstig och kanske något för lite kryddor i allmänhet. Fisken och riset var helt ok dock men väger inte upp tillräckligt för att rätten ska få godkänt tyvärr.

Forestia

Som tur är finns det en hel drös med andra rätter, även vegetariska och/eller veganska, att välja mellan när de väl kommer till Svedala. Vad sägs om Iberiskt fläskkött med portvinssås och grönsaker? Yum! säger vi.
Kort och gott; ett trevligt tillskott till dagens mjukkonservssortiment.

Nästa reservat på schemat är reserverat till nästa vecka. Då kör vi dubbla kök, färsk mat, vegetariskt (lakto-ovo i vilket fall), kanske ett glas vin och kaffe så klart. Syns då!

Tanter på tur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s