Dunjacka is the shit

Har fått lite förfrågningar efter Gröna Bandet på lite prylprat. Vilka prylar vi har tyckt varit suvve & vilka som gjort mindre succé. Så vi börjar väl lite smått med Flash Jacket från Western Mountaineering. Den har definitivt gjort succé!

20120830-132204.jpg
Två ärmar, huva, två värmefickor & hellång dragkedja. Å endast 230 gram & en volym på dryga litern. Nu har ju vi snöat in oss lite på just Flash Jacket men givetvis finns det ju andra dunjackor som funkar precis lika bra. Nästan;-).
I vilket fall så är en dunjacka en riktigt bra pryl att äga. Lätt, liten & varm. Funkar både sommar & vinter och tar mycket, mycket mindre plats än andra förstärkningsplagg.

Fuktkänsliga? Ja, men under turen funkade det rätt bra ändå. Var det uppehåll vid pausen så åkte Flashen på över skaljackan. Vid regn hamnade den under och blev då givetvis lite fuktig av våra svetta ryggar men på kvällen fick den ligga till sig och torka i tältet.
Under veckoturer ser vi egentligen inte någon direkt nackdel med att ha en dunjacka utan vattenavvisande väv. På längre turer kan det dock vara en fördel att ha. Och då gärna på insidan. För regnar det oavbrutet och allt är fuktigt så är det lite klurigt att hålla dunet torrt.

20120830-133407.jpg

20120830-133542.jpg
Sen är det ju det där med huva eller inte på dunjackan. Vi är i vilket fall rörande överens om att huvan är ett stort plus, trots att skalplaggen alltid har huva. Vi hade ju oturen att ha det riktigt kallt många dagar och då var dubbelhuva rejält skönt. Å vill du inte använda huvan just för stunden så tar den ju inte superstoooor plats och går enkelt att knöla in runt nacken när skalhuvan åker på. Å glöm inte: ju bättre dunkvalitet (fill power) du väljer på din dunjacka desto mindre vikt & volym blir det.

20120830-135135.jpg
För övrigt håller vi så smått på att uppdatera Gröna Bandet-sidan här på bloggen. Går framåt men lite trögt. Vi är ju inte riktigt hemmastadda i civilisationen ännu. De två första etapperna är i vilket fall sammanfattade så håll till godo. Å mer prylprat kommer i sinom tid.

4 kommentarer

 1. har en dunjacka utan huva och kan bara hålla med. Suveränt, även om huva skulle smälla högre. Gav bort en flash jacket m huva till en bekant i rullstol, hon älskar den! Har man oturen att behöva rullstol så kan det vara svårt med temperaturen nästan året om, då är den suverän att ta med o lätt att få fram och värmer direkt. Grattis till att det gick bra för er!

  // familjen med getout-flaskorna i Helags.

  Gilla

  • Oj då, ni har gjort slut alltså. Jaja, tur att det finns en himlans massa andra dunjackor på marknaden. Flash XR har ju dock fickor…men det vet du väl redan:-)

   Gilla

 2. Köpte en dnjacka Trespass för under 800 kr från ITAB. Den har huva och dragkedjor i fickorna. Vikten ligger på ca 375 g i stl L enligt deras egen uppgift (ej kontrollvägt). Kan inte säga något om hållbarhet, för den är inte använd så mycket. Dock mycket för pengarna och eftersom dun är så komprimerbart kan jag ha den under skjortan utan att det känns trångt eller knöligt,

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s